Teriyakilax på Fjällbrynts vis
I det här spännande smakmötet mellan Japan och Jämtland, uppnås en perfekt balans mellan umami, sötma och sälta.
I den klassiska japanska teriykisåsen passar Messmöret med sin egen sötsalta karaktär alldeles utmärkt.
Recept av Caroline i köket
- MÄNGD:
4 Portioner
GÖR SÅ HÄR:
Teriyakilax
- Rör ut messmöret i sojan. Blanda i resten ingredienserna till såsen.
- Torka av laxen. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik. Vänd laxen runt om i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl.
- Hetta upp oljan i en stekpanna, helst teflon. Stek laxen runt om. Börja med skinnsidan, så att det blir krispigt och får fin färg.
- Strax innan laxen är färdig ska den lyftas ur pannan. Varmhåll laxen, t ex under folie.
- Tillsätt saken i pannan och låt den nästan koka in. Häll i såsen och koka ihop utan lock några minuter, tills ungefär hälften återstår.
- Lägg tillbaka laxen. Ös laxen regelbundet med såsen. Låt puttra någon minut, laxen är klar när den har en innertemperatur på 48 grader.
- Lägg upp och ringla över lite av såsen, servera resten till. Strö på sesamfrö och salladslök. Garnera med rödbetsgroddar och krasse.
- Servera med ris, picklad gurka och kimchi.
Picklad gurka
- Skiva gurkan tunt med osthyvel. Lägg den i en skål. Strö över saltet och blanda om. Lägg på ett fat och tyngd över. Låt stå 30 minuter.
- Blanda en lag av risvinäger, vatten och socker. Rör tills sockret löser sig.
- Slå lagen över gurkan. Låt stå i kylen minst någon timme före servering.
- Lägg upp och strö över sesamfrön.