Frågor och svar
-
Från vilken leverantör köper Fjällbrynt ost?
Fjällbrynt köper in ost från ett stort svenskt mejeriföretag, vars osttillverkning sker i Mellansverige.
-
Hur gör ni messmöret?
För att göra det flytande guldet löser vi upp vasslepulver i vatten och tillsätter socker och smörolja. Därefter värmebehandlas messmöret och läggs i tankar för att ”brynas” så att rätt smak och färg bildas.
Efter bryningen kyls messmöret och vattnet avdunstar. När vattnet försvinner blir messmöret tjockt och bredbart och packas i ask eller tub. -
Hur gör ni mjukosten?
Flera hundra 10-kilos hårdostar levereras varje dag till vår tillverkningsanläggning. Osten smälts och blandas med kryddor och smaksättare som exempelvis räkor och skinka, beroende på vilken smak osten ska ha. För att osten ska behålla sin mjuka och bredbara konsistens tillsätts dessutom smältsalt.
Osten hettas sedan upp i hög temperatur för att sedan kylas ner igen. Denna process genomförs för att mjukosten ska få sin rätta smak och konsistens, men även för att förlänga dess hållbarhet. Nu är osten färdig att förpackas i tuber och askar och levereras till butiker runt om i Sverige.
-
Köper Fjällbrynt in omarbetade partier ost?
Nej, Fjällbrynt använder inte omarbetad ost. Majoriteten av den ost vi använder är speciellt beställd för vår räkning.
Det är också viktigt för oss att använda samma typ av ost vid varje produktionstillfälle för att ha samma konsistens och goda smak på våra produkter. Vi använder enbart svensk ost till våra mjukostar. -
Vad är det för typ av ost som Fjällbrynt använder?
Vi köper ost i stora block om 10 kg och det är samma goda ost som säljs i butik till konsumenter, men i större format för att underlätta logistik och hantering. Vi använder enbart svensk ost till våra mjukostar.
-
Varför använder ni smörolja istället för smör i era produkter?
Visst låter smör trevligare men i princip är det samma sak förutom att allt vatten är borttaget i smöroljan. Vi använder smörolja för att det är smidigare att hantera i produktionen.
-
Varför använder ni vasslepulver?
Vi har gått över till vasslepulver i vår messmörsproduktion då vi inte längre har tillgång till färsk vassle från mejeri. Vasslepulver är flytande vassle som torkats och gör produktionen mindre utsatt om det uppstår vasslebrist.
-
Varför har ni ändrat mjukostrecepten?
Tack vare ny teknik kan vi nu göra vår mjukost ännu godare.
I vår nya anläggning kan vi dels använda lite större bitar av smaksättare som exempelvis räkor och skinka – något många av våra konsumenter visat sig uppskatta i tester vi gjort.
Vi kan dessutom hantera osten varsammare under produktionen vilket gör att den blir ännu lenare i konsistensen och smakar mer.
-
Varför har ni flyttat produktionen till Haninge?
Tillverkningsanläggningen vi hade i Östersund fram till 2018 hyrde vi av Arla. När avtalet sades upp av dem stod vi inför att bygga en ny, egen anläggning.
Vi beslutade oss för att samordna produktionen med de övriga företagen inom Foodmark för största möjliga effektivitet, och möjligheter att jobba ännu mer hållbart.
I dag ligger hela bolagets produktion i skärgårdskommunen Haninge, men våra jämtländska rötter lever vidare i varumärket Fjällbrynt och våra produkter.