Frågor och svar
-
Aluminiumtuber, är inte det dåligt för miljön?
När aluminium källsorteras rätt, kan det återvinnas och återanvändas oändligt antal gånger och det går åt väsentligt mindre energi vid återvinning än vid framställning av ny råvara. I Foodmark har vi som mål att där det är möjligt använda återvunnet material i våra förpackningar och emballage och vi kommer att genomföra tester med tuber tillverkade av 100% återvunnen aluminium.
En viktig sak att tänka på när det gäller våra tuber är att plastkorken ska skruvas av och sorteras som plast medan tuben sorteras som metall. -
Från vilken leverantör köper Fjällbrynt ost?
Fjällbrynt köper in ost från ett stort svenskt mejeriföretag, vars osttillverkning sker i Mellansverige.
-
Hur gör ni mjukosten?
Flera hundra 10-kilos hårdostar levereras varje dag till vår tillverkningsanläggning. Osten smälts och blandas med kryddor och smaksättare som exempelvis räkor och skinka, beroende på vilken smak osten ska ha. För att osten ska behålla sin mjuka och bredbara konsistens tillsätts dessutom smältsalt.
Osten hettas sedan upp i hög temperatur för att sedan kylas ner igen. Denna process genomförs för att mjukosten ska få sin rätta smak och konsistens, men även för att förlänga dess hållbarhet. Nu är osten färdig att förpackas i tuber och askar och levereras till butiker runt om i Sverige.
-
Hur ska mjukost förvaras?
Vår mjukost i tub och ask bör förvaras i kylskåp efter öppnandet.
-
Köper Fjällbrynt in omarbetade partier ost?
Nej, Fjällbrynt använder inte omarbetad ost. Majoriteten av den ost vi använder är speciellt beställd för vår räkning.
Det är också viktigt för oss att använda samma typ av ost vid varje produktionstillfälle för att ha samma konsistens och goda smak på våra produkter. Vi använder enbart svensk ost till våra mjukostar. -
Tuben är alldeles för hård, varför använder ni inte plast?
Aluminium som vi använder håller produkten fräsch länge och inget ljus eller syre kommer åt innehållet. Mjukosten säljs utanför kyldisk och behöver därför förpackas väl, och i en aluminiumtub får den lång hållbarhet. Vilken förpackning man föredrar är olika; trycka ut eller använda en kniv för att bre på pålägget. Därför erbjuder vi båda typerna av förpackning; tub och ask.
-
Vad är det för typ av ost som Fjällbrynt använder?
Vi köper ost i stora block om 10 kg och det är samma goda ost som säljs i butik till konsumenter, men i större format för att underlätta logistik och hantering. Vi använder enbart svensk ost till våra mjukostar.
-
Varför har ni ändrat mjukostrecepten?
Tack vare ny teknik kan vi nu göra vår mjukost ännu godare.
I vår nya anläggning kan vi dels använda lite större bitar av smaksättare som exempelvis räkor och skinka – något många av våra konsumenter visat sig uppskatta i tester vi gjort.
Vi kan dessutom hantera osten varsammare under produktionen vilket gör att den blir ännu lenare i konsistensen och smakar mer.