Frågor och svar
-
Aluminiumtuber, är inte det dåligt för miljön?
När aluminium källsorteras rätt, kan det återvinnas och återanvändas oändligt antal gånger och det går åt väsentligt mindre energi vid återvinning än vid framställning av ny råvara. I Foodmark har vi som mål att där det är möjligt använda återvunnet material i våra förpackningar och emballage och vi kommer att genomföra tester med tuber tillverkade av 100% återvunnen aluminium.
En viktig sak att tänka på när det gäller våra tuber är att plastkorken ska skruvas av och sorteras som plast medan tuben sorteras som metall. -
Från vilken leverantör köper Fjällbrynt ost?
Fjällbrynt köper in ost från ett stort svenskt mejeriföretag, vars osttillverkning sker i Mellansverige.
-
Hur gör ni messmöret?
För att göra det flytande guldet löser vi upp vasslepulver i vatten och tillsätter socker och smörolja. Därefter värmebehandlas messmöret och läggs i tankar för att ”brynas” så att rätt smak och färg bildas.
Efter bryningen kyls messmöret och vattnet avdunstar. När vattnet försvinner blir messmöret tjockt och bredbart och packas i ask eller tub. -
Hur gör ni mjukosten?
Flera hundra 10-kilos hårdostar levereras varje dag till vår tillverkningsanläggning. Osten smälts och blandas med kryddor och smaksättare som exempelvis räkor och skinka, beroende på vilken smak osten ska ha. För att osten ska behålla sin mjuka och bredbara konsistens tillsätts dessutom smältsalt.
Osten hettas sedan upp i hög temperatur för att sedan kylas ner igen. Denna process genomförs för att mjukosten ska få sin rätta smak och konsistens, men även för att förlänga dess hållbarhet. Nu är osten färdig att förpackas i tuber och askar och levereras till butiker runt om i Sverige.
-
Hur ska messmör förvaras?
Fjällbrynt Messmör i tub och ask är båda kylvara: Förvaras i högst +8°C.
-
Hur ska mjukost förvaras?
Vår mjukost i tub och ask bör förvaras i kylskåp efter öppnandet.
-
Hur uttalar man messmör?
Precis som kex, paprika och kaviar hör messmör till ett av de svenska ord vi uttalar olika. Och alla sätt att säga det är lika bra, tycker vi.
Första delen av sammansatta ordet messmör kommer från mese, ett annat ord för vassle, som är messmörets huvudingrediens. Därav mångas uttal ”mes-smör”, med långt e i början. Det här uttalet är det vanligaste i Stockholm bland annat.
De som uttalar ordet med kort e i början, ”mess-mör”, följer den klassiska svenska uttalsregeln att två konsonanter föregås av kort vokal, precis som i ”messa” (skicka sms). Den här varianten av uttal är den vanligaste i Sveriges norra delar.
-
Kan man frysa in mjukost och messmör som inte går åt?
Det går att frysa in både messmör och mjukost. Dock kan produkternas konsistens efter upptining bli grynig och det kan bildas lite vätska. Även smaken kan påverkas något. Ett tips för messmör och mjukost som varit fryst är att använda det i matlagning som god smaksättning.
-
Köper Fjällbrynt in omarbetade partier ost?
Nej, Fjällbrynt använder inte omarbetad ost. Majoriteten av den ost vi använder är speciellt beställd för vår räkning.
Det är också viktigt för oss att använda samma typ av ost vid varje produktionstillfälle för att ha samma konsistens och goda smak på våra produkter. Vi använder enbart svensk ost till våra mjukostar. -
Tuben är alldeles för hård, varför använder ni inte plast?
Aluminium som vi använder håller produkten fräsch länge och inget ljus eller syre kommer åt innehållet. Mjukosten säljs utanför kyldisk och behöver därför förpackas väl, och i en aluminiumtub får den lång hållbarhet. Vilken förpackning man föredrar är olika; trycka ut eller använda en kniv för att bre på pålägget. Därför erbjuder vi båda typerna av förpackning; tub och ask.
-
Vad är det för typ av ost som Fjällbrynt använder?
Vi köper ost i stora block om 10 kg och det är samma goda ost som säljs i butik till konsumenter, men i större format för att underlätta logistik och hantering. Vi använder enbart svensk ost till våra mjukostar.
-
Vad betyder egentligen ordet Fjällbrynt?
Första halvan av namnet Fjällbrynt är inga konstigheter; ”Fjäll” syftar helt enkelt på våra natursköna nordiska berg som sträcker sig över trädgränsen. Fjällen är dessutom avbildade i vår klassiska logotyp.
Den andra halvan av namnet, ”brynt”, betyder något som gjorts brunt genom upphettning, och ordet syftar på hur messmöret tillverkas. Vasslen, eller mesen, som är huvudingrediensen i messmör bryns under tillverkningen för att ge messmöret dess fina egenskaper.
-
Varför använder ni smörolja istället för smör i era produkter?
Visst låter smör trevligare men i princip är det samma sak förutom att allt vatten är borttaget i smöroljan. Vi använder smörolja för att det är smidigare att hantera i produktionen.
-
Varför använder ni vasslepulver?
Vi har gått över till vasslepulver i vår messmörsproduktion då vi inte längre har tillgång till färsk vassle från mejeri. Vasslepulver är flytande vassle som torkats och gör produktionen mindre utsatt om det uppstår vasslebrist.
-
Varför har ni ändrat mjukostrecepten?
Tack vare ny teknik kan vi nu göra vår mjukost ännu godare.
I vår nya anläggning kan vi dels använda lite större bitar av smaksättare som exempelvis räkor och skinka – något många av våra konsumenter visat sig uppskatta i tester vi gjort.
Vi kan dessutom hantera osten varsammare under produktionen vilket gör att den blir ännu lenare i konsistensen och smakar mer.
-
Varför har ni flyttat produktionen till Haninge?
Tillverkningsanläggningen vi hade i Östersund fram till 2018 hyrde vi av Arla. När avtalet sades upp av dem stod vi inför att bygga en ny, egen anläggning.
Vi beslutade oss för att samordna produktionen med de övriga företagen inom Foodmark för största möjliga effektivitet, och möjligheter att jobba ännu mer hållbart.
I dag ligger hela bolagets produktion i skärgårdskommunen Haninge, men våra jämtländska rötter lever vidare i varumärket Fjällbrynt och våra produkter.